Uppsala Kinesiologiklinik

FIXA DIG SJÄLV MED HANNA SOMATICS?

Hanna Somatics är en metod för självhjälp som hjälper dig att förstå och hantera smärta och spänningar i kroppen. Genom enkla och mjuka övningar kan du förbättra rörelse, balans och flexibilitet. Genom att lära dig att självkorrigera din hållning och dina rörelser kan du minska smärta och spänningar. Det är viktigt att genomföra Hanna Somatics med vägledning av en utbildad Hanna Somatics Coach och att säkerställa att det är säkert för dig att använda metoden. Genom regelbunden träning kan du återta muskelkontrollen och förbättra ditt välbefinnande på lång sikt.

HUR FUNGERAR DET?

Hanna Somatics är en metod som syftar till att adressera långvarig muskelspänning genom att arbeta med hjärnan och dess inverkan på musklerna. Metoden bygger på insikten att hjärnan kan lära sig både positiva och negativa vanor, inklusive spänning och obalans i musklerna.
När du till exempel sitter framför datorn under långa perioder använder du musklerna på framsidan av kroppen i en statisk position. Detta kan leda till att musklerna på framsidan dras ihop och förkortas över tiden. Det blir en vana för hjärnan att hålla musklerna i detta spända tillstånd, vilket kan leda till känslan av att vilja sträcka på sig eftersom ryggen gör ont. Det är viktigt att notera att detta inte nödvändigtvis är en åldersrelaterad fråga utan kan utvecklas som en respons på olika faktorer såsom arbetsställning, stress, eller mentala och känslomässiga situationer.

Hanna Somatics-metoden fokuserar på att lära om hjärnan och musklerna för att slappna av och återställa deras naturliga funktion. Genom att genomföra specifika övningar och rörelser, medvetet och kontrollerat, kan du hjälpa hjärnan att omprogrammera musklerna och släppa spänningar. Det handlar om att öka medvetenheten om hur du rör dig och förlänga musklerna på ett avsiktligt sätt.

Genom att arbeta med Hanna Somatics kan du gradvis minska muskelspänningar, förbättra rörligheten och återfå balansen i kroppen. Det är en holistisk metod som tar hänsyn till det samspel som finns mellan hjärnan och musklerna för att återställa deras naturliga funktion och förbättra ditt övergripande välbefinnande. Det är viktigt att notera att det alltid är bäst att konsultera en kvalificerad praktiserande terapeut eller instruktör för att lära sig och genomföra Hanna Somatics på rätt sätt.

 • HJÄLPER FÖR VAD?

  Hanna Somatics kan hjälpa till med olika problem och symtom relaterade till muskelspänning och sensorisk-motorisk minnesförlust. När hjärnan glömmer hur den ska känna och kontrollera musklerna på rätt sätt kan det resultera i olika konsekvenser för kroppen. Här är några exempel på problem som du kan lära dig att kontrollera och ofta eliminera med Hanna Somatics:

 • 1. Kroniskt ryggont: Långvarig muskelspänning i ryggen kan leda till smärta och obalans. Genom att arbeta med hjärnan och musklerna kan du återställa en naturlig muskelfunktion och minska ryggont.

  2. Ont i nacke och axlar: Spända muskler i nacke och axlar kan orsaka smärta och stelhet. Genom att lära hjärnan att slappna av musklerna kan du lindra besvären i detta område.

  3. Ishiasproblem: Ishias uppstår vanligtvis på grund av irritation eller kompression av ischiasnerven. Hanna Somatics kan hjälpa till att minska spänningar och förbättra rörligheten i ländryggen och höften, vilket kan lindra ischiasbesvär.

  4. Smärta i höftleden: Ofta kan spända muskler och obalans runt höftleden leda till smärta och minskad rörlighet. Genom att arbeta med hjärnan och musklerna kan du hjälpa till att återställa en korrekt funktion och minska smärtan i höften.

  5. Frusen skuldra: En frusen skuldra kan orsaka smärta och minskad rörlighet i axeln. Genom att öva på avslappning och rörelser med hjälp av Hanna Somatics kan du gradvis återställa rörligheten i skuldran och minska obehag.

  Om du upplever några av dessa symtom eller problem, är det bäst att rådgöra med en certifierad Hanna Somatics Coach för att få en korrekt hjälp och en för dig anpassad behandlingsplan.

Om du har frågor Hanna Somatics så är du välkommen att höra av dig via kontaktformuläret.

Svartbäcksgatan 37 B 753 16 Uppsala

Copyright 2023